اخبار استانداری زنجان

پیشگیری از گرمازدگی در تابستان با تغذیه سالم

گرمازدگی شهروندان در روزهای داغ تابستان افزایش می‌یابد و متخصصان و کارشناسان تغذیه معتقدند می‌توان با رعایت نکات کلیدی غذایی از این پدیده پیشگیری کرد و عوارض ناشی از آن را به حداقل رساند.

تاریخ: جمعه, 10 مرداد,1404
نویسنده: زهرا امانی
نسخه چاپی
پیشگیری از گرمازدگی در تابستان با تغذیه سالم

به گزارش ایرنا، این روزها، گرمای طاقت فرسای تابستان بیشتر نقاط کشورمان را فرا گرفته و دما در برخی نقاط به بالای ۴۰ تا ۴۵ درجه نیز رسیده است.

این شرایط دمایی می تواند موجب گرمازدگی گروه های سنی مختلف جامعه شود ولی به اعتقاد متخصصان و کارشناسان می توان با تغذیه سالم از گرمازدگی پیشگیری کرد.

طبق تحقیقات و مطالعات، گرمای بیش از حد نه تنها موجب ناراحتی می شود، بلکه می‌ تواند تهدیدی جدی برای سلامت شهروندان باشد چون امواج گرما بدن را در معرض کم آبی، گرما زدگی و مشکلات قلبی قرار می ‌دهد.

علائم نشان‌ دهنده خطر گرمازدگی، کاهش سطح هوشیاری، تهوع، استفراغ، خواب‌آلودگی، پاسخ ندادن به تحریکات محیطی است همچنین در کودکان ممکن است علائمی همچون کاهش اشتیاق نسبت به بازی، گریه و بی‌قراری نیز دیده شود.

محققان و پژوهشگران در تلاش هستند تا آگاهی عمومی را درباره تأثیرات گرما بر بدن انسان افزایش دهند و از بروز مشکلات جدی جلوگیری کنند.

با توجه به اهمیت این موضوع خبرنگار ایرنا با سعیده محمدی سرپرست واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت و گو کرده است. سعیده محمدی سرپرست واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زنجان

ایرنا:چرا باید در گرما بیشتر مراقب تغذیه خود باشیم؟

گرمای زیاد باعث تعریق بیشتر و از دست رفتن آب و املاح بدن می‌شود که در صورت جبران نکردن این کمبود، بدن دچار کم‌آبی، خستگی، سردرد و گرمازدگی می‌شود بنابراین، اصلاح تغذیه در تابستان نه تتها به پیشگیری از گرمازدگی کمک می کند، بلکه به حفظ انرژی، آب بدن و عملکرد مناسب اندام نیز کمک خواهد کرد.

در این ارتباط نوشیدن آب ساده مهمترین و مؤثرترین راه پیشگیری از گرمازدگی بوده که روزانه حداقل هشت تا ۱۰ لیوان آب توصیه شده است، از نوشیدنی‌هایی مثل دوغ کم‌نمک، آب‌میوه طبیعی و آب‌لیمو نیز می توان استفاده کرد اما باید از مصرف نوشابه، چای پررنگ و قهوه زیاد خودداری کرد.

ایرنا: برای کاهش گرمازدگی چه مواد غذایی دیگری باید استفاده کرد؟

کارشناسان تغذیه بر این معتقدند افراد به استفاده از میوه و سبزی رغبت بیشتری داشته باشند، میوه‌ها و سبزیجات تازه به دلیل داشتن آب فراوان، ویتامین‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها برای تنظیم دمای بدن، جلوگیری از کم‌آبی و بهبود عملکرد سیستم ایمنی مفید هستند.

هندوانه، خیار، طالبی، گرمک، انگور،آلو، کاهو، کرفس، کدو سبز، گوجه‌فرنگی، اسفناج پخته به تنظیم دمای بدن، جلوگیری از یبوست و تامین آب کمک می‌کنند.

نکته مهم اینکه از مصرف غذاهای چرب، سرخ‌شده و سنگین در روزهای گرم باید خودداری کرد و وعده‌های غذایی هم سبک‌تر و بیشتر (چهار تا ۶ وعده کوچک) تنظیم شود.

غذاهای مناسب دیگری مانند مثل سوپ رقیق، آش جو، خوراک سبزیجات و سالاد نیز در برنامه روزانه گنجانده شود.

از طرفی باید توجه داشت که تعریق شدید موجب از دست دادن الکترولیت‌هایی مانند سدیم، پتاسیم و منیزیم می‌شود که جبران نشدن این املاح می‌تواند منجر به ضعف عضلانی، گرفتگی عضلات و بی‌حالی شود.

ایرنا: منابع غذایی مناسب پیشگیری از گرمازدگی چیست؟

برای تامین سدیم، استفاده از دوغ، سوپ کم‌نمک، کمی نمک در سالاد یا غذا،برای پتاسیم، موز، سیب‌زمینی پخته، آب نارگیل و آووکادو،برای منیزیم، سبزیجات برگ‌دار، تخمه کدو، بادام، غلات سبوس‌دار و در شرایط شدید گرما، استفاده از محلول ORS (نمک های خوراکی آبرسان) توصیه می شود.

در مقابل باید از نوشابه و نوشیدنی‌های انرژی‌زا، غذاهای مانده یا فاسد (احتمال مسمومیت در گرما بیشتر است)، خوراکی‌های خیلی شیرین یا خیلی شور، غذاهای خیلی داغ یا سنگین اجتناب کرد.

ایرنا: علائم گرمازدگی چیست؟

تعریق شدید، پوست گرم و خشک، سرگیجه، تهوع، سردرد، ضعف شدید، افزایش ضربان قلب، اختلال در تمرکز و بی‌حالی از علائم هشداردهنده گرمازدگی است.

برای اقدامات اولیه، انتقال فرد به مکان خنک و سایه‌دار، درآوردن لباس‌های اضافه و خنک‌سازی بدن با آب خنک، نوشاندن مایعات خنک مانند آب و دوغ و در موارد شدید، مراجعه فوری به مرکز درمانی ضروری است.

توصیه دیگر اینکه با رعایت اصول ساده‌ای مانند نوشیدن آب کافی، مصرف میوه و سبزی، انتخاب غذاهای سبک و جبران املاح از دست رفته می‌توان از عوارض گرما جلوگیری کرد.

در مجموع آگاهی از علائم گرمازدگی و اقدام سریع می‌تواند از عواقب جدی گرمازدگی جلوگیری کند.


تعداد نمایش ها (83)/نظرات (0)

اخبار برگزیده
DNN