میراث فرهنگی و گردشگری

آثار تاریخی شهرستان زنجان

حسینیه اعظم زنجان
حسینیه اعظم زنجان از اماکن مذهبی شیعیان است که در جنوب شهر زنجان واقع گشته‌ است . قدمت این مکان به حدود یک قرن پیش می ‌رسد . این حسینه توسط دو فرد بنام ‌های حاج میرزا محمد نقی و حاج میرزا بابایی وقف گردید .
مسجد جامع زنجان
مجموعه تاریخی مسجد جامع یکی از بناهی ارزشمند شهر زنجان ، معروف به مسجد سید است که در بافت تاریخی و قدیمی شهر قرار گرفته است .
مسجد خانم زنجان
بنای مسجد خانم که به دوره قاجاریه تعلق دارد در محله قدیمی فخیم الدوله زنجان قرار گرفته است .
جاذبه های باستانی
بازار زنجان
بازار زنجان در دوران آقا محمد خان قاجار آغاز و در سال ۱۲۱۳ در زمان فتحعلی شاه قاجار خاتمه یافته و مساجد و سراها و گرمابه ‌ها در سال ۱۳۲۴ به آن اضافه شده است . مجموعه بازار قدیمی به صورت یک خط مستقیم به عنوان بازار بالا و پایین به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم شده است .
بنای رختشویخانه
بنای رختشویخانه در خیابان سعدی وسط و در مرکز شهر زنجان واقع شده است و هم اکنون به صورت موزه می‌باشد و مردم می‌توانند از آن بازدید کنند . این بنا در سال های گذشته به جهت وجود هوای سرد در زمستان ها برای بانوان زنجانی ساخته شده است . این بنا توسط دو برادر به نام ‌های‌ مشهدی‌ اکبر معمار و مشهدی‌ اسماعیل بنا ساخته‌ شده‌ است . این بنا در محلی که قبل ها به نام بابا جمال چوقوری شناخته می ‌شد ، احداث شد .
پل میربهاالدین
پل میربهاء الدین یک پل تاریخی است در زنجان که در دوره قاجاریه بر روی زنجان رود در ابتدای جاده بیجار بنا گردیده است . این پل توسط یکی از خیرین شهر زنجان به نام حاج میر بهاالدین در زمان ناصرالدین شاه قاجار احداث گردیده است .
حمام ( گرمابه ) تاریخی حسینیه اعظم
این بنا ، یکی از حمام های تاریخی شهر زنجان است که بر اساس کتیبه سنگی به جا مانده ، تاریخ اتمام آن سال 1292 ه.ق و بانی آن ملک التجار بوده است .
حمام حاج داداش
حمام حاجی داداش که یکی از قدیمی ترین بنا های تاریخی شهر زنجان می باشد و تنها حمام ستون سنگی زنجان می باشد .
عمارت ذوالفقاری زنجان
خانه ‌ی ذوالفقاری ‌های زنجان که قریب صد سال از احداث آن می ‌گذرد یکی از آثار ارزشمند شهر زنجان است که در یاد و خاطره ‌ی مردمان این شهر همواره جایگاه مهمی داشته است .

کاروانسرای سنگی
کاروانسرای سنگی به ترکی ( داش کاروانسراسی ) در جاده کمربندی زنجان - میانه روبروی ایستگاه قطار زنجان وافع شده است .

مردان نمکی

در مركز بافت قديمي شهر بنای تاريخي ذوالفقاري واقع شده است كه هم‌اكنون اين مجموعه تقسيم شده و قسمت‌هايي از آن از بين رفته است.از جالب‌ترين بناهاي باقي مانده اين مجموعه‌، بناي تاريخي معدن نمک چهرآباد با ارتفاع 1350 متر از سطح دریا در 75 کیلومتری غرب شهر زنجان و یک کیلومتری جنوب روستای حمزه ‌لو قرار دارد .

عمارت ذوالفقاری زنجان

خانه ‌ی ذوالفقاری ‌های زنجان که قریب صد سال از احداث آن می ‌گذرد یکی از آثار ارزشمند شهر زنجان است که در یاد و خاطره ‌ی مردمان این شهر همواره جایگاه مهمی داشته است .

پل میربهاالدین

پل میربهاء الدین یک پل تاریخی است در زنجان که در دوره قاجاریه بر روی زنجان رود در ابتدای جاده بیجار بنا گردیده است . این پل توسط یکی از خیرین شهر زنجان به نام حاج میر بهاالدین در زمان ناصرالدین شاه قاجار احداث گردیده است .

استان زَنجان یکی از استان‌های کلیدی کشور می‌باشد که در شمال غربی کشور ایران قرار گرفته و دارای ۷ شهرستان، ۱۶ بخش، ۴۶ دهستان و ۱۸ شهر است.

به گزارش سایت تکناز  تنوع آب وهوایی این منطقه موجب ایجاد گونه‌های متفاوتی از زندگی جانوری شده‌است.وجود گونه‌های متفاوتی از حیوانات وحشی و پرندگان مهاجر وجانوران آبزی گردشگران بسیاری را در مواقعی که شکار مجاز است به این منطقه جذب می‌کند. از ۲۵ سال پیش ناحیه بزرگی به نام انگوران از طرف سازمان محیط زیست منطقه حفاظت شده اعلام گردیده‌است.

ترکی آذربایجانی زبان اکثریت اهالی استان زنجان است .  همسایگی و نزدیکی به پایتخت باعث گرایش به زبان فارسی شده‌است.  در جهات چهارگانه در شمال استان ترکی مخلوط با گیلکی و در شرق متمایل به فارسی٬ در جنوب غربی کردی و در غرب ترکی آذربایجانی و در جنوب استان نیز با گرایش فارسی و تاتی تکلم می‌کنند.

امامزاده سید ابراهیم

بنای توفیقی

دبیرستان شریعتی

کاروانسرای سنگی

 کاروانسرای دخان

موزه تاریخی طبیعی زنجان

منطقه حفاظت شده سهرین

سد تهم

تکیه حسینی اعظم ارمغانخانه
رختشویخانه

بنای رختشویخانه در خیابان سعدی وسط و در مرکز شهر زنجان واقع شده است و هم اکنون به صورت موزه می‌باشد و مردم می‌توانند از آن بازدید کنند . این بنا در سال های گذشته به جهت وجود هوای سرد در زمستان ها برای بانوان زنجانی ساخته شده است .

آب این محدوده که دارای فضا های متعددی است از قنات قلعچه حاجی میربها الدین تامین می ‌شد فضا های این مجموعه را می ‌توان به دو بخش مدیریت رختشوی خانه شامل حیات و قسمت مسکونی و فضای اصلی شستشوی رخت که خود دارای چهار قسمت است تقسیم کرد .

از روی سبک و سیاق معماری این بنا می ‌توان ساخت ان را به اواخر دوره قاجاریه و اوایل دوره پهلوی نسبت داد .
مجموعه بازار سنتی ( سرپوشیده )

بازار زنجان در دوران آقا محمد خان قاجار آغاز و در سال ۱۲۱۳ در زمان فتحعلی شاه قاجار خاتمه یافته و مساجد و سراها و گرمابه ‌ها در سال ۱۳۲۴ به آن اضافه شده است . مجموعه بازار قدیمی به صورت یک خط مستقیم به عنوان بازار بالا و پایین به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم شده است . گستردگی جغرافیایی بازار زنجان و تنوع راسته‌ ها ، تعدد سراها و کاوانسرا های درون شهری در راسته‌ های فرعی که هر کدام به نامی و به فعالیتی خاص اختصاص یافته و وجود مساجد فراوان گویای پویایی این مجموعه در طول زمان های گذشته و شرایط حاکم بوده است . این بازار که طویل ترین بازار ایران می ‌باشد از سوی غرب و شرق گسترده شده و بدین لحاظ بازار پائین و بازار بالا تقسیم و نام گذاری شده است .

مسجد جامع زنجان

مجموعه تاریخی مسجد جامع یکی از بناهی ارزشمند شهر زنجان ، معروف به مسجد سید است که در بافت تاریخی و قدیمی شهر قرار گرفته است.

این مجموعه تاریخی در قرن سیزدهم هجری قمری (سال ۱۲۴۲) در دوره قاجاریه توسط یکی از پسران فتحعلی شاه قاجار به نام عبدالله میرزا دار ساخته شد . صحن این مسجد مانند سایر مساجد چهار ایوانی ، به شکل مربع مستطیل است و ۴۸ متر طول و ۳۶ متر عرض دارد .

مردان نمکی

معدن نمک چهرآباد با ارتفاع 1350 متر از سطح دریا در 75 کیلومتری غرب شهر زنجان و یک کیلومتری جنوب روستای حمزه ‌لو قرار دارد .

تا سال 1372 بهره ‌برداری نمک در معدن چهرآباد به صورت سنتی و با استفاده از ابزار ‌های دستی انجام می ‌شد . در سال 72 شرکت زنجان نصر ، برنده مزایده بهره ‌برداری از معدن نمک گردید و از این تاریخ به بعد بهره ‌برداری از معدن با استفاده از ماشین آلات مکانیکی آغاز شد .
در اولین سال بهره ‌برداری در زمستان 1372 معدن کاران هنگام باطله ‌برداری و استخراج نمک با بولدوزر ، نیم ‌تنه انسانی را که ریش و موی بلند داشت ، یافتند .

با وجود کشف استثنایی مرد نمکی یک در سال 1372 متاسفانه تلاش چندانی برای تعطیل کردن استخراج مکانیکی و لغو بهره ‌برداری از معدن صورت نگرفت . در پاییز 1383 معدنکاران در حین کار با بولدوزر مجدد با بقایای اسکلت انسانی مواجه شدند که به دلیل کار با بولدوزر تا حد زیادی متلاشی شده بود . با جستجوی معدنکاران در میان خاک ‌های آشفته ، علاوه بر جمع‌ آوری قسمت‌ هایی از بقایای انسانی تکه ‌تکه شده ، شماری اشیا به دست آمد که توسط بهره‌ بردار به اداره میراث فرهنگی و گردشگری استان منتقل شد .

بررسی‌ های اولیه روی بقایای انسانی که پس از انتقال به میراث فرهنگی ، مرد نمکی 2 نامگذاری شد نشان داد که این بقایا متعلق به مردی میانسال با میانگین قد حدود 180 سانتی ‌متر بوده که در جریان ریزش دیواره ‌ها و سقف تونل کشته شده است . از جمله اشیایی که همراه این مرد نمکی یافت شد می‌ توان به تکه سبد و میخ ‌های چوبی ، طناب ‌های گیاهی ، منسوجات و ... اشاره کرد .